De historiek van Restaurant Sachs

In de begin van de jaren ’60 kwam het bedrijf Siemens naar Oostkamp. Veel mensen uit Oostkamp en omstreken gingen bij Siemens aan de slag. Om de fabriek te helpen opstarten kwamen ook tal van Duitse werklieden naar Oostkamp. Dit bracht mevrouw Anna Sachs, die toen advocate was in Berlijn, op het idee een hotel op te richten om deze Duitse mensen een slaapplaats te bieden tijdens hun verblijf in Oostkamp. De dame kwam in contact met Mr. Everaert die kok was, en café hield in zijn ouderlijke huis, waar ook aardappelen en kolen werden verhandeld. Anna Sachs kocht het pand en boven het café startte ze een hotel. De boei naast het café werd afgebroken en het restaurant werd opgebouwd. Dit was het begin van Restaurant Sachs/Everaert.

Olympische Spelen Tokyo 1964

 In diezelfde periode begon Roland Van de Ryse, geboren in Oostkamp, te koersen. Eerst met een gewone fiets waarmee hij zelfs wedstrijden won.  Jaren van hard trainen werden beloond en in 1964 trok hij als belofte naar de Olympische Spelen in Tokyo. Datzelfde jaar behaalde hij brons op het Wereldkampioenschap in Albertville in de 100km ploegentijdrit . Eénmaal profwielrenner geworden  reed hij voor verschillende ploegen.

 

1971

Na zijn carrière als profrenner had hij interesse om Restaurant Sachs over te nemen en dit samen met zijn vrouw Monique Boulez uit te baten. Rolands’ moeder was kok in het kasteel van Gruuthuyse en ook Moniques’ moeder was kok. De basis was gelegd en ook Monique leerde de knepen van het vak. Na een jaar testdraaien konden ze in 1971 het eigendom kopen van mevrouw Sachs, en werd ervoor gekozen de naam te behouden zodoende de Duitse werklieden hun vertrouwde stek te laten behouden.

Tweede generatie

In 1973 werd hun dochter Isabelle Van de Ryse geboren. Als dochter van, spendeerde ze haar jeugd tussen de potten en pannen en besloot ze zelf kok te worden. Haar kok studies voltooide ze in Brussel, waarna ze in 1999 samen met haar man Fré Van de Velde de Sachs overnam van haar ouders om zo de tweede generatie te verzekeren.

 

OPENINGSUREN

Gesloten op maandagavond, dinsdag en woensdag.

 

adres

Stationsstraat 228, 8020 Oostkamp

Telefoon